Alzheimer Hastasına Nasıl Bakılır ?

Değerli okurlarımız, bu yazımızı 15 yılını, evde yaşlı bakımı hizmeti olarak sürdüren, alzheimer yaşlı bakıcısı ve aynı zamanda alzheimer hasta bakıcısı elemanımız, sizlere faydalı olması amacıyla, yaşanmışlık, deneyim, bilgi ve öneriler şeklinde, ihtiyacı olan yaşlı ve yakınları için, Alzheimer Hastasına Nasıl Bakılır ? şeklinde hazırlamıştır.

Alzheimer Hastasına Nasıl Bakılır ?

Alzheimer hastası nasıl riskler altındadır;

Kabul edilmesi gereken birinci konu, alzheimerlı bir hastanın yalnız yapmayacağıdır ve nasıl bir ergen, bir çocuk, bir bebek yalnız yaşayamaz ise alzheimerlı bir hasta da yalnız yaşayamaz. Alzheimer da başa gelmeden öngörülmeyen, bir sürü risk söz konusudur, bunların en basitleri yemeği ocakta unutup yakmak, evin kapısını açık unutmak, anahtar kaybedip kapıda kalmak gibi görece kolay atlatılabilir risklerdir. Ayrıca alzheimerlı bir bireyin araba kullanması ya da zihinsel güçlüğünün farkına varabilecek kötü niyetli insanların mağduru olmaları büyük risk teşkil edebilir.

Alzheimer hastası olmanın zorlukları ve yapılması gerekenler;

*Yaşadığımız çağda, değişen aile yapısı, birçok yaşlıyı yalnız bırakmıştır, bu bağlamda başta bahsettiğimiz birinci konuyu ele alacak olursak, alzheimer hasta bakımına ilk önceliğimizin güvenlik olduğunu daha iyi anlarız. Alzheimerlı bir hastanın güvenliği, kadar ona bakan kişilerin güvenliğini de önem arz etmektedir ki, Alzheimer hastasının kullanacağı bir araca binmemiz onun kullanmasına müsaade etmemiz asla doğru değildir.

*Alzheimerlı hastanın evinde yaşayan ister aile bireyi ister, alzheimer hasta bakıcısı olsun, tüm bu sözü geçen risklerle karşı karşıyadır. Bir alzheimer hastasının, tanısı konulduğu andan itibaren, ivedikle alınması gereken ilk karar güvenlik olmalıdır.

Bunun ardından, gelecek bakım sürecinde, hastanın evi ve alışılagelmiş olduğu, evin ve düzenin değiştirilmemesi büyük önem arz etmektedir. Bu gibi değişiklikler zaten kafası karışık Alzheimer hastasında daha fazla kafa karışıklığına sebep olacaktır.

Alzheimer hastasına nasıl bakılır ve davranılır;

Bir alzheimer hastası ile asla inatlaşmayın, istemediği hiçbir şeye zorlamayın, konuşma ve sohbetlerdeki ses tonunuza daima dikkat edin, göz temasını kaybetmeyin bu onlarda güven teşkil edecektir, yapmasını istediğiniz herhangi bir şey için emir kipi kullanmayın, sabrı elden bırakmadan yapmak istediğiniz eylemin ona faydasını şefkatli bir dille anlatın.

Örnek:

*Kokuyorsun, banyo yapalım mı? Cümlesi yerine bugün banyo yapmak ister miydin ? sorusu ile kararların kendisine ait olduğunu hissettirin.

*Yemek yemezsen hasta olursun cümlesi yerine, ben acıktım, benimle yemeğe eşlik eder misin? Sorusu ile hem negatif cümleden kaçınmış oluruz, hem de onunla zaman geçirmenin, bizi mutlu edeceğini vurgulamış oluruz bunu her daim böyle yapmalıyız ki, algılarına iyice yerleşsin.

Şu unutulmamalıdır ki; Alzheimer hastalığı, bir akıl hastalığı değildir, alzheimer hastaları çoğu zaman çevrelerinde olan biten her şeyin gayet farkında olup; beynin bazı bölümlerinin küçülüp yeni bilgi alımını yapmamasıdır. Bu sebeple; doğru cümlelerle kendini ifade eden yoksun kalmış bireylerdir. Bu bağlamda onların farkındalığını yükseltebilmek; yaşadığımız güne hayat standartlarını düşürmeden, onları da katabilmek için sabır ve özgüven alzheimerlı hasta bakımında birinci rehberlerimiz olmalıdır.

Bu güzel paylaşımı için Ayşe hanıma, çok teşekkür ediyoruz…

1991 yılında bu zamana kadar profesyonel bir çizgide hasta bakıcı hizmetleri olarak; evde hasta bakımı hizmeti almak isteyen ve alzheimer hastasına nasıl bakılır ? diyen; tüm ihtiyaç sahiplerinin yanındayız. Tecrübeli hasta bakıcısı ve referanslı hasta bakıcısı için, en iyi yaşlı ve hasta bakıcısı şirketi bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan ŞAHBAZ
25.09.2020

Yazımızı paylaşmak için;
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?